VRAAG:
Ik heb twee vragencomplexen: enerzijds krijg ik zondag een 9 weken oude puppy, die momenteel 1,1 kg weegt en volgens de schatting van het pleeggezin niet zwaarder dan ca. 10 kg zal worden. Hoeveel voer zou ik voor hem moeten inplannen? De aanbeveling van x procent per kg lichaamsgewicht zal vermoedelijk voor een puppy niet passend zijn. Moet ik extra groente of fruit of graanvlokken door het voer mengen, zo ja, welke soorten en in welke hoeveelheden?
Anderzijds heb ik twee katers, waarvan er een één keer per dag een stuk hartvlees krijgt. De andere vindt dat heel erg vies :-( Kater nr. 1 zou ik graag de keus verruimen, waarbij er in de kattenpakketten jammer genoeg maar hoeveelheden à 500 g voorkomen, die hij zo snel helemaal niet kan opvreten. Bestaat er een zinvolle combinatiemogelijkheid om het welpenvoer voor de hond met het kattenvoer te combineren? En moet ik de kater nog iets extra door het voer mengen? Interessant zou voor mij ook de vraag zijn of een combinatievoedering van hoogwaardig droog voer op enkele dagen per week met het voeren van vers voer op de overige dagen te combineren zou zijn. Bij Trockenfutter voor de hond heb ik Nutrivet Growth & Nutrients op het oog – graanvrij, laag ruwvezel- en asgehalte, groot vleesaandeel.
ANTWOORD:
Hartelijk dank voor uw vraag, om te beginnen hartelijk gefeliciteerd met uw puppy. Ook bij een puppy dient men uit te gaan van het daadwerkelijke lichaamsgewicht als basis voor de berekening van de dagelijkse hoeveelheid voer. De behoefte is echter dienovereenkomstig hoger, men gaat, afhankelijk van de activiteit, uit van 4 – 6 % van het actuele lichaamsgewicht. Door het feit dat de welp groeit, zodat de hoeveelheid toeneemt, wordt de extra behoefte aan mineralen, vitamines en andere bestanddelen dus altijd actueel aangepast. Ik zou bij een puppy om te beginnen twee verschillende vleessoorten aanbieden.
Hij moet namelijk eerst de zogenaamde „orale tolerantie“ ontwikkelen, d.w.z leren om vreemde eiwitten niet als vreemd waarnemen en zodoende met een immuunantwoord te reageren. Goed geschikt is het product „Huhn“ (kip), omdat hier kraakbeen en bot zeer fijn gemalen zijn en zodoende ook de verzorging met mineralen gegarandeerd is. 20 % van de dagelijkse hoeveelheid dient te bestaan uit groente, fruit, noedels, rijst of aardappelen. Ook hier zou ik de diversiteit niet te groot aanhouden, maar geleidelijk aan het aanbod uitbreiden, met worteltjes en aardappelen beginnen.
Deze moeten natuurlijk eerst thermisch ontsloten worden, d.w.z. worden gekookt, zodat de hond de ingrediënten kan verteren. Verdere additieven kunnen oliën (belangrijk voor het opnemen van vitamines en de opbouw van het immuunsysteem, voor huid en haar), een vitaminerijk mineraalvoer en groenlip-mosselextract zijn. In het vlees is in alle soorten meer calcium dan fosfaat aanwezig, de hond en ook de kat hebben echter aan de ene kant veel calcium nodig (kan niet via de opname van vlees worden gedekt) en een verhouding van C:P, dat niet overeenkomt met de in vlees voorkomende. Daarom is de aanvulling door mineralen bijzonder belangrijk.
Nu met betrekking tot de 2de vraag wat betreft de kattenporties: omdat bij ons direct na het slachten de producten onmiddellijk per portie worden ingevroren, zijn deze absoluut vers. Andere aanbieders kopen bij ons de ingevroren producten in blokken en verdelen ze dan zelf in porties na het ontdooiingsproces. Dat wil zeggen dat u rustig de ontdooide producten nogmaals naar behoefte kunt verdelen en nogmaals kunt invriezen! Vanzelfsprekend kunt u ook dezelfde producten voor de puppy´s en de kater delen.
Het vorige actiepakket is immers ook gericht op kleine honden en katten. Wij zijn ons er echter van bewust dat de behoefte aan kleinere verpakkingen aanwezig is en plannen hier ook een wijziging! Een combi-voedering, dus „half-BARFen“, wordt door fervente barfers absoluut van de hand gewezen, door mijn talrijke contacten hier heb ik echter alleen maar positieve reacties ontvangen. Probeer het gewoon eens uit of uw hond het verdraagt. Ik zie daarin geen probleem!