Veelvuldig gestelde vragen

Wenst u nadere informatie over de - op de diersoort afgestemde - voeding van honden of katten? Kijk dan hier of u het passende antwoord vindt, u hoeft alleen de desbetreffende vraag aan te klikken.

Wanneer u geen antwoord op uw vraag vindt of uitgebreide informatie wenst, neem dan contact op, wij zullen dan zo snel mogelijk reageren.

Veelgestelde vragen over de herkomst van ons vlees

Waar komt jullie vlees vandaan?

K&K Petfood GmbH - Frostfutter-Perleberg geldt sinds jaren als succesvolle fabrikant van hoogwaardig diervoer. In Perleberg produceren wij met naleving van zeer strenge EU-voorschriften het gerenommeerde Vriesvoer.nl - echt premiumvoer voor honden en katten. Als gecertificeerd bedrijf zien wij af van schadelijke toevoegingen en zorgen voor een bijzonder zorgvuldige en vitaminerijke productie, wij gebruiken nooit conserveringsmiddelen en kleurstoffen.

De runderen grazen in de weiden van "de groene long" van Duitsland, Mecklenburg-Vorpommern. Het bedrijf ligt midden op het terrein van een van de grootste slachthuizen in de deelstaat Brandenburg. Daardoor krijgen wij dagelijks zeer verse waren. Korte aanvoerlijnen en daardoor optimale kwaliteit!De boeren die ons leveren kennen wij persoonlijk en zo houden wij controle, want wij hechten er grote waarde aan dat de dieren die wij inkopen een “diervriendelijk” bestaan hebben gehad.

Omzetten op vers vlees

Hond omzetten op vers vlees

Er zijn eenvoudigweg twee manieren: ineens omzetten of geleidelijk omzetten. Voor een gezonde hond met een goed werkend maagdarmkanaal is het geen enkel probleem om gewoon op een dag te stoppen met brokken en de volgende dag vlees te geven. In het ergste geval heeft de hond een of twee dagen wat dunnere ontlasting of spuugt hij het een keertje uit. Maar dat gaat vanzelf over.

Voor honden met een gevoelige maag of gevoelige darmen, is het beter om het geleidelijker te doen. U begint dan met het geven van een eetlepel. Liefst niet met de brokken samen maar tussen de maaltijden door. Gaat dat goed dan geeft u een grotere hoeveelheid, ook weer niet met brokken samen. Gaat dat goed dan kunt u een maaltijd vervangen door vlees en als dat ook goed gaat geeft u 2x daags een maaltijd met vlees.

Heeft u een hond die ook niet tegen een beetje rauw vlees kan? Dan kunt u het vlees ook even koken. Vervolgens langzaam omzetten op gekookt vlees en als hij helemaal over is dan het vlees steeds minder lang koken en uiteindelijk alleen kokend water er over doen en even af laten koelen. Als dat goed gaat dan steeds een beetje gekookt vlees mengen met rauw en zo de hoeveelheid rauw vlees langzaam opvoeren.

Kat omzetten op vers vlees

Katten kunnen erg lastig zijn met omzetten. Als ze eenmaal brokjes gewend zijn, willen de meeste katten niet anders meer. Gelukkig zijn er uitzonderingen. Met katten is het zaak uit te zoeken wat ze willen eten. Probeer steeds kleine beetjes van verschillende smaken. Katten vinden zout lekker en vis uit blik dus vaak ook. Als ze dat willen eten kunt u er kleine beetjes vlees doorheen mengen en ze zo leren om andere dingen te eten.

Soms zijn katten zo eigenwijs dat ze het absoluut niet willen eten als er ook maar iets doorheen zit. Dan kunt u iets vlees naast hun etensbak leggen als ze eten. Dan wennen ze aan de geur en gaan het associeren met eten.

Katten vinden stukjes vlees ook vaak lekkerder dan gemalen vlees. Dus dat kunt u ook goed uitproberen. Heeft u eenmaal een paar dingen gevonden die ze eten, dan de brokjes weghalen en niet meer geven. U zult zien dat ze dan langzaam hun assortiment gaan uitbreiden.

Katten op vlees houden van variatie. Dus wissel smaken en diersoorten af. Als ze de ene dag iets niet lusten kan het best dat ze het een paar dagen later wel lusten. En ze willen graag vers eten, dus iets wat twee of drie dagen in de koelkast heeft gestaan hoeven ze soms ook niet meer.

U mag uw kat niet laten vasten. Dus als ze alleen maar brokjes wil eten dan niet zomaar geen brokjes meer geven en ze zo proberen te dwingen om vlees te eten. U mag de brokjes weghalen en als ze aan het eind van de dag niets heeft gegeten toch een halve portie brokjes geven zodat ze wel iets binnen krijgt.

Voor de ervaren BARFers

Voor een ervaren BARFer kan het assortiment van Vriesvoer.nl wat vreemd overkomen. Dat komt doordat het een Duits bedrijf is waar volgens Duitse BARF-principes gewerkt wordt. Dat houdt in dat er runderbotten gebruikt worden om op te eten en dat er relatief veel plantaardig materiaal gegeven wordt. De complete voeders noemen we KVV en daar zit 20% plantaardig materiaal in (groenten, fruit en zetmeelhoudende producten als rijst en aardappel). Voor een gezonde hond geen enkel probleem en voor een drachtige of voedende teef zeker belangrijk.

In principe hoeft dat geen probleem te zijn omdat u gewoon zelf kunt bestellen wat u wilt. We hebben er duidelijk bij gezet wat compleet is en wat niet.

De reden dat ik (Tannetje Koning) vind dat de producten van Vriesvoer.nl zeker een plaats op de Nederlandse markt verdienen, is dat het rundvlees afkomstig is van koeien uit voormalig Oost-Duitsland die nog lekker buiten in de wei hebben gelopen. Ze hebben daar nog volop grond tot hun beschikking en dat zorgt ervoor dat het kwalitatief goed vlees is.

Daarnaast wordt het meteen aansluitend aan de slachtlijn verwerkt. Het meeste vlees wat in Nederland gebruikt wordt, is ingevroren in blokken en meerdere keren verhandeld. Het heeft dus lang in vrieshuizen gelegen en is vaak meerdere keren vervoerd. Dat zorgt ervoor dat het misschien wel half ontdooid is geweest of zo lang in de vriezer heeft gelegen dat het deels gevriesdroogd is.

Het vlees van Vriesvoer.nl komt zo van de koeien af. Dat is ook duidelijk zichtbaar aan de kleur. Het is echt mooi rood van kleur en ruikt fris. Echte kwaliteit dus. Daarom heeft Vriesvoer.nl ook veel rundvlees en andere producten van runderen. Alles wat geen rund is wordt aangekocht bij bedrijven die allen persoonlijk bekend zijn, waar de dieren diervriendelijk gehouden worden en waar een jarenlange goede relatie mee is opgebouwd.

Belangrijke tips bij het overstappen van brokken op vers vlees

Stel dat u erover na zit te denken om over te stappen op vers vlees i.p.v. brokken. Dit kan omdat de hond de brokken bijvoorbeeld slechts zeer tijdelijk lekker vindt. Als de hond verder gezond is kun de hond meteen omgezet worden op vlees, maar het kan ook geleidelijk aan. Als u het geleidelijk aan wilt doen kunt u het beste beginnen met een keer een eetlepel vlees tussendoor te geven. Liever niet mengen met de brokken, dan wordt het niet goed verteerd. De volgende dag geeft u dan een halve maaltijd vlees, ook weer tussendoor en niet gemengd met brok en de derde dag kunt u een maaltijd vervangen door vlees. En dat eventueel een paar dagen en dan uiteindelijk beide maaltijden vervangen door vlees.

Veelgestelde vragen voor de dierenarts

Aardappelen in het hondenvoer?

Op zich is dat niet wat je verwacht. Wolven eten geen aardappelen. Het kan voor sommige honden echter wel goed zijn om wat extra koolhydraten binnen te krijgen. Teven die pups hebben en veel melk moeten geven kunnen wel wat koolhydraten gebruiken en ook jonge honden die veel bewegen en erg mager blijven, hebben ook behoefte aan koolhydraten. Op zich eten wolven ook wel wat aan koolhydraten. En het kan zeker geen kwaad. Alleen honden die gemakkelijk te dik worden kun je beter geen koolhydraten geven.

Rijst wordt dan veel gebruikt als koolhydraatbron, maar veel honden kunnen rijst niet zo goed verteren. Pasta en haver bevat gluten en dat willen we juist liever niet. En dan zijn aardappelen voor honden die daar niet allergisch voor zijn een prima koolhydraatbron. Het ontloopt rijst niet erg aan voedingswaarde, maar bevat veel minder fosfor.

Wat schrijft Tannetje Koning over samonella?

In principe ben ik het eens met de basisgedachte achter dit verhaal. Je moet wel degelijk de hygiëne betrachten bij het bereiden en voeren van versvlees aan huisdieren. Aan de andere kant moeten we ook niet al te panisch doen over bacteriën. Het grappige van dit artikel is dat er aardig wat cijfers genoemd worden die het allemaal heel erg doen lijken maar als je goed kijkt hebben de meeste van die cijfers net niet echt met het onderwerp te maken. 95% van het kippenvlees en 40% van het kalfsvlees in de supermarkt is besmet met salmonella, E.coli en Campylobacter en ESBL vormende bacteriën. Diepvriesvoer wordt gecontroleerd op bacteriën, dus de namen van de bacteriën doen er al niet zoveel meer toe. meer uitleg ...

Welke producten? Vitamines bijvoeren? Mengen?

Bekijk eenvoudig de veelgestelde vragen die aan onze dierenarts gesteld zijn; klik hier.

Hoeveel eet mijn kat?

Ook voor katten geldt: 1,5 - 2% van het lichaamsgewicht per dag. Omdat katten over het algemeen niet heel veel van elkaar verschillen qua gewicht, komt dat neer op ongeveer 60-80 gram per kat. Een grote actieve kat mag wel wat meer hebben, bijvoorbeeld 100 gram. Ook is het zo dat katten die worden omgezet van brokken, wat erg koolhydraatrijk is, naar vlees, in het begin erg hongerig kunnen zijn. Dan mogen ze rustig even wat meer krijgen. En na verloop van tijd kan dan de hoeveelheid weer wat terug gebracht worden. Het gewicht van uw kat kunt u het beste in de gaten houden door te voelen op de ribben en op de rug aan de wervels. Tussen de huid en de ribben zitten geen spieren. Alles wat daar voelbaar is, is vet. En dat mag niet meer dan een paar millimeter zijn. Ook de wervels op de rug moeten voelbaar zijn. In het midden van de rug staan de wervels een beetje bol, dat is normaal, en deze wervels moeten ook goed voelbaar zijn. Uw kat hoort ook taille te hebben, zowel als u van boven op uw kat kijkt als wanneer u van opzij naar uw kat kijkt hoort het lendengebied slanker te zijn dan de rest.

Veelgestelde vragen over BARF

Wat is BARF?

Dat is een jarenlange trend uit de Verenigde Staten, waarbij het erom gaat om de voeding van de hond zo natuurlijk en zo goed mogelijk afgestemd op het hondenras te houden. De afkorting staat voor „biologisch rasspecifiek rauw voer (Bones And Raw Foods)”. Dit begrip werd gecreëerd door de Amerikaanse Debbie Tripp.

Zij heeft hiermee zowel de groep mensen aangeduid die hun honden met rauw, vers voer voedt, maar ook het voer zelf. BARF biedt een eenmalige combinatie van rauw vlees, pens, vitaminerijke groente en waardevolle oliën – zonder schadelijke bestanddelen, perfect afgestemd op de voedselbehoeften van uw hond.

Wat betekent Enkelvoudig Voer?

Enkelvoudig betekend dat er niets aan het vlees is toegevoegd. Een uitgebalanceerd Vers Vlees menu bestaat uit 80% vlees en 20% koolhydraten. Over het toevoegen van koolhydraten lopen de meningen uiteen. Gekeken wordt daarbij hoe de wolf eet, puur natuur en de prooi wordt met huid en haar opgegeten. Daardoor krijgt de wolf koolhydraten binnen, want in de meeste gevallen beginnen ze met het opeten van de maaginhoud. Onze honden zijn aan de binnenkant nog voor 98% hetzelfde als de wolf.

Omdat wij klanten hebben die zelf koolhydraten bij willen voegen of juist niet hebben wij “enkelvoudig voer” ook hebben wij hiervoor producten zoals groentemix – rijst- of aardappelmix. te vinden onder het kopje “groente en fruit” die naar eigen inzicht bijgevoegd kunnen worden.

Voor klanten die niet willen mengen hebben wij KVV (kant en klaar) voer, hieraan zijn de koolhydraten door ons toegevoegd. Deze producten kunnen na ontdooien zo gevoerd worden en bevatten alle voedingsstoffen.

Hoe kun je het beste overstappen van brokken op vers voer? Onmiddellijk of stapsgewijs?

Normaal kan overstappen zonder problemen, echter bij bijzonder gevoelige honden adviseren wij een stapsgewijze overgang. De procedure is heel gemakkelijk: meng elke dag iets meer vlees door het bestaande voer. Let hierbij op dat het totale portie niet groter wordt. Tevens is het aan te bevelen gedurende de beginperiode meerdere kleine porties te voeren.

De meeste honden reageren heel normaal op de overstap naar vers vlees. Maar er zijn ook honden die tijdens de overgang last hebben diaree. Dit is echter geen reden tot ongerustheid. Het duidt erop dat de darmflora zich aan het omstellen is op de natuurlijke, levensnoodzakelijk bacteriën.

Meer uitleg over onze BARF-pakketten

De BARF pakketten van Vriesvoer.nl zijn boordevol en nagenoeg compleet. In principe zit er in een pakket alles wat uw hond nodig heeft, maar het kan wel nuttig zijn om voor de afwisseling af en toe wat groenten te geven. Dat kunnen gewoon etensresten met gekookte groenten van uw eigen maaltijden zijn. 1-2x per week is voldoende. Het verschil in de BARF pakketten zit in de diersoorten die er in zitten. Mocht u een pakket kiezen waar bloed bij zit, dan kunt u dit over het eten gieten. Het idee hierachter is dat de dieren die wij slachten in het slachthuis uitgebloed zijn en er dus minder bloed in het vlees zit. Bloed bevat echter waardevolle mineralen waaronder ijzer en goede sporenelementen. Ook voor slechte eters kan het gebruikt worden om het extra lekker te maken.

Hoeveel moet ik voeren?

De hoeveelheid voer is zeer verschillende en afhankelijk van grootte, leeftijd, ras, activiteiten, klimaat enz. Gemiddeld heeft een gezonde, volwassene hond per dag ca. 2% van zijn eigen gewicht aan voer nodig. Weegt uw hond bijv. 30 kg, dan dient u hem 600 g voer te geven, waarvan 70 tot 90% vlees en ingewanden en 10 tot 30% groente, graan of andere ingrediënten.

Belangrijk is dat er altijd wordt gelet op de individuele behoefte van het dier en dat de hoeveelheid voer evt. wordt aangepast. Het is niet moeilijk om te controleren of een hond te dik of te dun is: aai hem over zijn flanken – wanneer u de ribben hierbij enigszins kunt voelen, heeft hij precies het juiste gewicht.

Wat doe ik met het bloed?

Onze slachtdieren laten we verbloeden. Dus in het vlees dat wij eten zit weinig bloed meer en ook in het vlees dat we aan onze huisdieren geven zit weinig bloed meer. Wilde dieren krijgen echter wel het bloed van hun prooidieren binnen.

Bloed bevat ijzer en veel sporenelementen en kan dus goed zijn om te geven aan uw hond of kat. Ze vinden het ook erg lekker.

Op zich denk ik (Tannetje Koning) dat ze best zonder kunnen, maar het is wel een handig hulpmiddel voor honden en katten die meer moeten drinken of die slecht eten.

Het bloed zit in een grote fles en blijft niet lang goed. Dus het is verstandig om als het ontdooid is het bloed over te gieten in ijsblokzakjes of –bakjes en dan weer in te vriezen. U kunt dan een of twee blokjes per dag over het eten heen doen of in het drinkwater.

Als het er om gaat een hond beter te laten eten, kunt het beste de versie met pens of boekmaag erdoor nemen. Dat is extra lekker. Als u het in water wilt oplossen dan kunt u beter de versie zonder toevoegingen nemen. Ook voor sporthonden die tussendoor wat moeten drinken is het een handig supplement.

Hoeveel bloed moet ik voeren?

Het beste kunt u 1 dopje per maaltijd voeren, u kunt dit over het eten doen. Een tip van onze dierenarts: portioneer het bloed uit de fles. U doet dit bijvoorbeeld door in ijsblokjes-zakjes of een ijsblokbakje in te vriezen. Zo kunt u iedere keer iets ontdooien en vervolgens voeren. De fles blijft immers gekoeld niet zo lang goed.

Welke voordelen biedt BARF? (Bone and Raw Food)

BARF biedt uw hond een op het ras afgestemd, vers en uitgebalanceerd voer. Een perfecte mix voor meer vitaliteit! De talrijke voordelen spreken voor zich:

• sterker immuunsysteem
• sterkere spieren
• krachtigere pezen en banden
• minder groeiproblemen
• minder klachten bij artritis
• beperkt risico voor omdraaien van de maag
• minder tandsteenvorming
• gezonde en glanzende vacht
• geen onaangename hondengeur
• minder last van parasieten
• kleinere hoeveelheden feces
• voordelig

Waarom heeft groene pens verschillende kleuren?

De kleur van de pens is geen indicatie voor de versheid. Deze varieert van lichtgrijs tot bijna zwart en is afhankelijk van het voer wat de koe heeft gegeten. Kon de koe het gras uit de wei eten of heeft de koe kant-en-klaar voer gekregen. Uw hond zal groene pens in ieder geval lekker smaken…

Waarom is het voeren van rauw vlees gezond en is alleen vlees voldoende?

De wolf geldt onbetwist als stamvader van de huidige hond. Ook wanneer tot op de dag van vandaag de domesticatie de uitwendige verschijning van de hond blijvend heeft veranderd. De soort bepalende eigenschappen van zijn voorvaderen zijn behouden gebleven. Evenals de wolf behoort de hond tot de carnivoren; een hond eet bij voorkeur vlees, maar niet uitsluitend.

De wolf voedt zich overwegend met vlees, maar ook met de ingewanden van zijn buitgemaakte prooi. Hij eet het dier als het ware compleet op, inclusieve maaginhoud. Naast dierlijk eiwit neemt hij op die manier ook koolhydraten en ballaststoffen op – een perfecte mix van voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Om voor uw soort hond een natuurlijke en gezonde voeding mogelijk te maken, mag zijn voer niet uitsluitend uit vlees bestaan, het beste is een gedeeltelijke plantaardige aanvulling.

Het meest geschikt hiervoor zijn graan- en/of groente, die snel en gemakkelijk door het vlees gemengd kunnen worden. Als alternatief kan ook gekookte rijst of groente gebruikt worden. Vindt u het lastig om bij te mengen? U kunt ook dagelijks Barf-Perle-Mineralvit poeder over het voer strooien, hierdoor krijgt het voer een gebalanceerde samenstelling. 

Botten geschikt voor BARF

De vleesbotten die worden verkocht door Vriesvoer.nl zijn mogelijk niet direct geschikt als BARF-botten volgens de Nederlandse richtlijnen. De producten van Vriesvoer.nl komen uit Duitsland, hier zijn andere algemene BARF richtlijnen en wordt doorgaans veel harder bot gevoerd. Hiermee kunt u rekening houden bij uw keuze voor de producten.

Leveringsvoorwaarden en -tijden

Wordt het vlees gekoeld vervoerd?

De producten worden op minus 180 graden diep gevroren en verpakt in een speciaal voor ons ontwikkelde box en doos.
Deze box wordt afgevuld met droogijs, waardoor producten 2 tot 3 dagen bevroren blijven.

Wij streven ernaar om met DPD binnen 2 dagen te leveren, bij aankomst is het verstandig de producten direct in de vriezer te doen.

Door dat wij zelf produceren, koelen en verpakken kunnen wij een gesloten koelketen garanderen. Zodoende is koeling tijdens het transport niet nodig. 

Het vlees is bij aankomst iets ontdooid, is dat erg?

Het kan voorkomen bij hoge temperaturen, of het niet helemaal vol zitten van de box (waardoor er onvoldoende massa in de verpakking zit), dat het vlees iets is ontdooid. De lege ruimte wordt altijd zo goed mogelijk opgevuld met droogijs. Desondanks kan het mogelijk zijn dat het vlees een beetje zacht wordt, dit is echter niet schadelijk voor de kwaliteit en is geen gevaar voor de gezondheid van uw hond of kat. Onze tip: na ontvangst van uw bestelling zo snel mogelijk in de vriezer leggen en na een korte periode is alles weer diep gevroren. 

Veelgestelde vragen over Bestellen

Nieuwsbrief

Hoe kan ik mij afmelden voor de nieuwsbrief?

Als u inlogt onder uw account kunt u de keuze maken "mijn persoonlijke gegevens"
Onderaan kunt u een vinkje uitzetten bij "nieuwsbrief abonneren" 

U mag ook een mail sturen naar info@vriesvoer.nl dan doen wij het voor U en zult
U in de toekomst geen reclame meer van ons ontvangen.