VRAAG:
Geachte dr. Klemt, zou u mij a.u.b. kunnen zeggen hoeveel vitamine A een hond per dag en kg nodig heeft en hoe vaak je runderlever kunt voeren, zonder dat er stoornissen ontstaan. Ik heb een Ridgback teef met een gewicht van 36 kg.

ANTWOORD:
Hallo, Hartelijk dank voor uw vraag. De vitamine-A-behoefte van de hond is afhankelijk van leeftijd, prestaties en speciale belastingen (infecties enz.). Volgroeide honden met stofwisseling om het gewicht te houden dienen ongeveer 75 – 100, puppy´s en oudere of zieke diere 250 IE/kg KM/dag te krijgen. In de runderlever komt volgens de statistiek ca. 51 000 IE vit A per 100 g voor.

Uw teef zou dus een dagelijkse behoefte van 3600 IE hebben, per week dus zo´n 25200 IE. Nu ligt de biologische beschikbaarheid enerzijds niet bij 100 %, d.w.z. dat uw teef niet alles kan verteren, wat er oorspronkelijk in het voer voorkomt, anderzijds zullen er ook door de bewerkingsprocessen vitamines verloren gaan.

Wanneer u uw teef 1x per week lever geeft, is dat in ieder geval voldoende. Wanneer deze daardoor diarree mocht krijgen (bij sommige dieren gaat het voeren van ingewanden dikwijls met een lichte diarree gepaard), dan zou ik de lever met een ander product mengen.

In onze Winter-Mix is lever gemengd met runderhalsvlees.


5 % waardebon bij aanmelding voor de nieuwsbrief


Starthulp voor een begin met BARF

U wilt in de toekomst Uw trouw viervoeter volgens de BARF-methode voeden, maar U weet niet precies hoe?? meer...

Nieuw, onze Barfcalculator

Zo berekent u makkelijk de verhoudingen en de wekelijkse hoeveelheden die uw hond nodig heeft! meer...

Veelgestelde vragen

Wenst u nadere informatie over de - op de diersoort afgestemde - voeding van honden of katten? meer...


Wij zijn op Facebook te vinden
Bekijk onze Facebook pagina. meer...