Barfen

Wat is Barf?

BARF kan worden omschreven als de meest praktische, diervriendelijke, rauwe voedingsmethode voor gedomesticeerde honden en katten. Verse rauwe componenten en het, op de behoeften van uw hond toegespitste, gebruik van voedingssupplementen voorzien honden en katten van alle belangrijke voedingsstoffen en dragen bij aan het behoud van de gezondheid. Bovendien smaakt het gewoon beter, je trouwe viervoeter zal je dankbaar zijn!

VOEDING NAAR HET PROOIDIERPRINCIPE

Barf ist de gezondste en natuurlijkste wijze van hondevoeding. De basis voor BARF is het zogenaamde prooidierprincipe. Maar wat betekent dit precies?

Het principe is heel eenvoudig. De meest geschikte manier om uw hond of kat te voeren, is om hele prooidieren te voeren, zoals ook b.v. wolven in de natuur dieren jagen en kompleet opeten.

Alleen al om organisatorische redenen is het in de meeste gevallen echter niet mogelijk om uw hond of kat hele dieren aan te bieden. Daarom worden verschillende verse componenten zoals spiervlees, ingewanden en botten samengevoegd tot een complete maaltijd die qua procentuele samenstelling zo dicht mogelijk bij de samenstelling van een natuurlijk prooidier komt. Op deze manier kan het dieet van een vleeseter in het wild worden nagebootst.

Waar komt de Term "BARF" vandaan?

Het acroniem BARF werd voor het eerst gebruikt door de Canadese Debbie Tripp om mensen te beschrijven die hun honden rauwe, verse ingrediënten voeren. In deze context betekent BARF "Born Again Raw Feeders". Vaak wordt het ook als "Biologically Appropriate Raw Food" omschreven.

STARTHULP VOOR EEN PROBLEEMLOZE START MET BARF:

 • voeroverstap van normaal hondevoer naar BARF
  De overstap van commercieel voeder naar BARF is meestal redelijk ongecompliceerd, toch zou u enkele dingen in acht moeten nemen. Als eerste stap is het zinvol om voor de overstap een vastendag bij uw hond in te lassen, zodat zijn darmen zich volledig van het oude voeder kunnen ontlasten.
  Bij de volgende stap is het aangeraden om de hond langzamerhand aan de verschillende BARF-componenten te laten wennen. Voeder de eerste een tot twee dagen alleen maar gemalen, licht verteerbaar spiervlees. Het is belangrijk dat u om te beginnen voor één vleessoort kiest. Wij raden u hiervoor onze malse tartaar of spiervlees van rund aan.

  Als uw hond de vleesmaaltijden goed verdraagt, dan kunt u stapsgewijs nieuwe vleessoorten zoals spiervlees van paard of ook vis introduceren, voordat u de maaltijden bij de volgende stap met licht verteerbare groenten zoals wortels of spinazie en een beetje fruit combineert. De plantaardige componenten zouden altijd gekookt of fijn gepureerd moeten worden gevoederd, omdat uw hond anders de daarin aanwezige voedingsstoffen niet kan verwerken.

  Als u het gevoel hebt dat uw hond goed tegen de nieuwe bestanddelen van het voeder kan, dan kunt u na ongeveer vier dagen beginnen met het voederen van pens of boekmaag. Als ook dit goed wordt aangenomen, is het aangeraden om bij de volgende stap ter aanvulling ingewanden aan te bieden. Opdat uw hond meteen alle belangrijke ingewanden leert kennen, raden wij u voor ongeveer twee dagen onze gemengde orgaan-mix van rund aan.

  Uiteindelijk komt het erop aan om de hond aan de laatste belangrijke componenten bij het barfen te laten wennen: botten. Voor deze stap raden wij onze kip-rund-mix aan, die uit zachte gemalen botten van kip en spiervlees van rund bestaat of grof gehakte kippenhalzen. Let bij het voederen van botten altijd bijzonder op de uitwerpselen van uw viervoeter, zijn ze te hard of wit, dan is het aangeraden om het voederen van botten weer te minimaliseren en heel langzaam tot de gewenste hoeveelheid te verhogen. Als uw viervoeter ook na een langzame aanwenning niet tegen de bottenvoeding kan, wordt het aangeraden om dit bestanddeel van de BARF-voeding weg te laten en de ontbrekende voedingsstoffen met supplementen zoals eierschaalpoeder toe te dienen.

  Opdat uw hond van alle belangrijke voedingsstoffen kan worden voorzien, zou u na de beëindiging van het wennen aan de vleesmaaltijden (stap 2) moeten beginnen met het aanvullen van hoogwaardige voedingssupplementen zoals zalmolie en zeewiermeel. Uw hond kan doorgaans namelijk niet alleen door voedsel op te nemen in zijn voedingsbehoeften voorzien.

  De langzame overstap wordt vooral bij gevoelige honden aangeraden. Daardoor is er in het begin weliswaar geen evenwichtige voeding mogelijk, maar het maag-darmkanaal kan zo bijzonder duurzaam aan de nieuwe methode van voederen worden gewend. Bij gezonde honden kunt u de overstap doorgaans duidelijk sneller uitvoeren.

  Na een periode van zeven tot tien dagen is de voeroverstap bij de meeste honden afgesloten. Vervolgens kunt u beginnen met het voederen volgens uw voorheen opgestelde voederplan. Maar opgelet: elke hond is een individu, houd er altijd rekening mee en geef uw viervoeter zo veel tijd als hij voor een probleemloze overstap nodig heeft.

  Opgelet: Tijdens de overstapfase kunnen diarree, constipatie, slijm in de uitwerpselen, braaksel, jeuk of huidproblemen optreden. Deze symptomen kunnen of meteen of pas na een zekere tijd optreden en geven vooralsnog geen reden om zich zorgen te maken. Mochten deze toch langer blijven voortduren, is het aangeraden om een dierenarts op te zoeken om andere oorzaken dan de voeroverstap uit te sluiten.

 • aantal en omvang van de maaltijden

  Over het algemeen geldt dat een volgroeide hond ongeveer 2 – 3 % van zijn lichaamsgewicht als dagrantsoen, onderverdeeld in twee maaltijden, zou moeten krijgen. Puppy’s en jonge honden hebben een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen en zouden 4 – 10 % van hun lichaamsgewicht als hoeveelheid voeder moeten krijgen. Het dagrantsoen zou in meerdere kleine porties over de dag heen verdeeld moeten worden gevoederd.

 • samenstelling en bereiding van de BARF-maaltijden

  Een ideale BARF-voeding wordt uit 80% dierlijke en 20% plantaardige componenten samengesteld. De dierlijke bestanddelen zijn wederom onderverdeeld in 50% spiervlees, 20% pens of boekmaag, 15% gemengde ingewanden en 15% rauwe vlezige botten. Als plantaardige componenten zouden 75% groenten en 25% fruit gekookt en fijn gepureerd moeten worden gevoederd. Zowel het vlees als de groente- en fruitsoorten moeten voor een evenwichtige voeding regelmatig worden gevarieerd. Het is immers niet nodig om elke dag alle componenten te voederen. Opdat de voeding in de behoeften voorziet, is het voldoende als er in een periode van ongeveer vier weken alle nodige bestanddelen worden gevoederd.

 • gebruik van voedingssupplementen

 • Aangezien er bij het barfen doorgaans geen complete prooidieren worden gevoederd, is het nodig om de BARF-maaltijden met bepaalde supplementen aan te vullen. Waardevolle vitaminen, mineralen, vet en vezelstoffen die van nature in het bloed, de hersenen, de ogen en de vacht van de prooidieren zitten, moeten met behulp van voedingssupplementen worden toegediend. Het wordt aangeraden om regelmatig enkele additieven zoals zeewiermeel dat ter voorziening van de natuurlijke jodiumbehoefte dient, en een hoogwaardige olie met een hoog gehalte omega-3- en omega-6-vetzuren (bv. zalmolie) toe te voegen. Andere supplementen zijn optioneel en kunnen als compensatie dienen, als niet alle BARF-componenten (kunnen) worden gegeten. Zo zou men eierschaalpoeder bijvoorbeeld moeten gebruiken, als er geen botten worden gevoederd. Omdat alle voedingssupplementen verschillende werkingszwartepunten hebben, wordt het aangeraden om deze regelmatig af te wisselen. Dit geldt vooral voor de oliën, waarvan u een grote keuze in onze webwinkel vindt.

 • onze BARF-calculator

  Op onze website vindt u een handige BARF-calculator die aan de hand van individuele gegevens van uw hond de optimale hoeveelheid voeder en de samenstelling van de maaltijd berekent voor u. Bovendien vindt u nog drie andere behoeftecalculatoren waarmee u de nodige hoeveelheid zeewiermeel, de passende samenstelling van ingewanden en het nodige vetgehalte van het spiervlees kunt berekenen. Houd er alstublieft wel altijd rekening mee dat elke hond individueel is en de voorgestelde resultaten alleen maar richtwaarden zijn.

  Barfen zorgt vooral in het begin voor iets meer werk dan het voederen van commercieel voeder, maar mettertijd ontstaat er snel een routine. In elk geval doet u daarmee iets goeds voor uw hond, want BARF is de gezondste en natuurlijkste voedingsvorm voor honden.

Ik wens u veel plezier bij het uitproberen van de BARF-methode en als u nog verdere vragen hebt, hoor ik het graag.

Met vriendelijke groeten,
Dr. Christiane Klemt

Barfen Barfen Barfen Barfen

Barfen


Abonneer je op de nieuwsbrief en bespaar geld
Abonneer nu
BARF	 Abonneer nu

BARF
Wat is dat?

Meer Daarover
BARF	 Wat is dat?