VRAAG:
Ik ben zeer ongerust, want: een goede vriendin is een “militante” veganiste  geworden. Dat is haar zaak, maar nu wil ze ook van haar Reepincher  een veganistisch gevoerde hond maken. Ik weet dat dit theoretisch gezien mogelijk is, maar ik weet niet of dat een voor dit dier, laat staan voor de soort, geschikte voeding kan zijn??!! Hoe kan ik argumenteren, opdat ze deze (in mijn ogen) onzinnige plannen laat varen??

ANTWOORD:
Geachte mevrouw B., ik kan uw opwinding goed begrijpen. Wanneer wij voor het eigen lichaam beslissingen nemen, dan gat dat eigenlijk ook alleen onszelf maar wat aan en dat hoeven we alleen voor onszelf te verantwoorden. Wanneer we echter de zorg voor anderen (kinderen, zorgbehoevenden en dieren) op ons nemen, dan moet men zich altijd de vraag stellen: „Is dat ook in het belang van de aan ons toevertrouwden?“ Een hond is nu eenmaal een prooidier en mag niet „ondersteboven“ worden gehaald.

Argumenten krijgen we hier alleen al door de anatomie: wij hebben tanden met kauwvlakken om het plantaardig voedsel te kunnen vermalen. De hond is wat zijn gebit betreft niet geschikt voor het verkleinen van plantaardige celwanden. Deze moeten in ieder geval worden gesloten, want anders kan hij de aanwezige voedingsstoffen helemaal niet verteren. De verdere vertering vindt bij ons, of bijv. ook bij een varken, plaats door middel van het speeksel: dit bevat amylase, een enzym om koolhydraten te splitsen.

Bij de hond daarentegen is het speeksel alleen geschikt voor het inslijmen van de voederstukken voor het transport naar de maag en bevat helemaal geen enzymen. Zo kunt u stuk voor stuk het gehele maagdarmkanaal vergelijken en constateren dat de hond niet geschikt is voor veganistische voedering. Kleine vissen eten plankton, grote vissen eten kleine vissen en zo is de voedselketen op aarde nu eenmaal vastgelegd, en de mens heeft al genoeg domme dingen gedaan.

Uw kennis zou vast en zeker niet op het idee komen om koeien vlees te gaan voeren.


5 % waardebon bij aanmelding voor de nieuwsbrief


Starthulp voor een begin met BARF

U wilt in de toekomst Uw trouw viervoeter volgens de BARF-methode voeden, maar U weet niet precies hoe?? meer...

Nieuw, onze Barfcalculator

Zo berekent u makkelijk de verhoudingen en de wekelijkse hoeveelheden die uw hond nodig heeft! meer...

Veelgestelde vragen

Wenst u nadere informatie over de - op de diersoort afgestemde - voeding van honden of katten? meer...


Wij zijn op Facebook te vinden
Bekijk onze Facebook pagina. meer...