VRAAG:
Ik wil mijn langharige tekkelreu "Sammy" proteïnearm voeren, want hij dient niet zwaarder te worden dan 9 kg, wanneer hij volwassen is. Nu is hij al bijna 9 maanden oud en weegt 8,5 kg, hij is al sterk gespierd en mooi slank. Hoe voer ik hem, zodat hij niet nog meer aankomt?

ANTWOORD:
Geachte mevrouw S., Sammy is met 9 maanden als tekkel al bijna volgroeid. De epifysenaden in de botten, de zones, waar de groei van de botten plaatsvindt, zijn gesloten. Natuurlijk komt hij nog wel een beetje aan, hij krijgt bovendien een bredere borst en ook de achterhand zal nog wat ruimer worden.

Desondanks bent u met 8,5 kg lichaamsgewicht momenteel absoluut binnen de normale perken. Bovendien schrijft u dat hij mooi slank is. Ik zou me ook niet alleen oriënteren aan de absolute cijfers, maar ter oriëntatie altijd op de ribben van Sammy letten: je moet ze duidelijk kunnen voelen, maar niet kunnen zien! Wanneer u bang bent dat hij te dik zou kunnen worden, dient eerder over te stappen naar een vetarme voedering. Het proteïnegehalte in het vlees varieert van 17 – 24 % (bijv. borst kalkoen, 24,1 %, rund 21 %, paard 19 %, hart rund 17 %).

Een variatie van de verschillende vleessoorten is zonder meer aan te raden, omdat u daardoor een diversiteit aan aminozuren, de bouwelementen van de proteïnes, kunt garanderen voor een uitgebalanceerde verzorging van uw dier. Een te geringe verzorging met proteïnes leidt tot groeistoornissen, tot minder omzetting in lichaamseigen proteïnes en als gevolg daarvan tot een compensatorische vetgroei (!).

Ook een doffe, brekende vacht en een traag wezen zijn hiervan het gevolg.


5 % waardebon bij aanmelding voor de nieuwsbrief


Starthulp voor een begin met BARF

U wilt in de toekomst Uw trouw viervoeter volgens de BARF-methode voeden, maar U weet niet precies hoe?? meer...

Nieuw, onze Barfcalculator

Zo berekent u makkelijk de verhoudingen en de wekelijkse hoeveelheden die uw hond nodig heeft! meer...

Veelgestelde vragen

Wenst u nadere informatie over de - op de diersoort afgestemde - voeding van honden of katten? meer...


Wij zijn op Facebook te vinden
Bekijk onze Facebook pagina. meer...