VRAAG:
Wij krijgen binnenkort een Podhalaner puppy en hebben ervoor gekozen om vers vlees te voeren. Een starterpakket puppy en een starterpakket normaal hond hebben we al besteld. De fokker van de hond gaf aan dat er op moet worden gelet dat glucosamine en chondroïne belangrijk zijn voor het beenderstelsel.

Onze vraag luidt of al deze vitamines al in het verse vlees voorkomen of dat wij er nog iets bij moeten voeren. Hierbij weten we echter niet welke toevoegingen belangrijk zijn (rijst, groente etc.)?

ANTWOORD:
Geachte mevrouw M., Hartelijk dank voor uw vraag. En van harte gefeliciteerd met uw hond! Het is altijd een spannende periode als er een puppy bij je komt wonen. Bij het voeren van vers vlees dient men 80 % spiervlees, pens of boekmaag, ingewanden en vlezige botten te voeren, en omdat de hond geen zuivere vleeseter is, ook 20 % plantaardig voer zoals aardappelen, rijst, pasta, groente, fruit of graan.  Deze bestanddelen moeten echter, zodat de hond de voedingstoffen ook kann verteren, ofwel thermisch (dus door te koken), of mechanisch ( pureren)worden behandeld.

Additieven zijn belangrijk wanneer men niet ten minste 15 % van het vleesaandeel in de vorm van botten aanbiedt, omdat een uitbelanaceerde calcium : fosfaat-verhouding met name voor puppies van essentieel belang is! U dient een vitaminerijk mineraalvoer met een calciumaandeel van 20 % bij te voeren. In het verse vlees komt, welke diersoort of ras u ook gerbuikt, altijd meer fosfaat voor dan calcium  en om de omgekeerde behoefte de dekken verdient het aanbeveling om bij te voeren. Bovendien is het bijvoeren van olie met een groot aandeel aan essentiële vetzuren aan te bevelen; dat zijn vetzuren die de hond voor zijn stofwisseling en in uw geval ook voor zijn groei nodig heeft, maar niet zelf kann aanmaken uit andere bouwstenen.  

Wij bieden in de shop binnenkort zowel aan te bevelen oliën aan als een mineraalvoer. De additieven die de fokker u heeft aanbevolen, acht ik ook voor een welp zeer goed en ik heb deze mijn hond in de groeifase ook gegeven. Het gaat om bestanddelen van pezen, banden, gewrichtskraakbeen en gewrichtsvloeistof. Door het bijvoeren van deze stoffen worden de banden en pezen versterkt, er wordt een goed kraakbeen gevormd, kortom: de gewrichten worden goed „gesmeerd“. Ik hoop dat ik u een klein overzicht heb kunnen geven van het voeren van vers vlees en adviseer u om op onze homepage de voedingsblog te volgen.

Daar schrijf ik regelmatig over het voeren van de hond.


5 % waardebon bij aanmelding voor de nieuwsbrief


Starthulp voor een begin met BARF

U wilt in de toekomst Uw trouw viervoeter volgens de BARF-methode voeden, maar U weet niet precies hoe?? meer...

Nieuw, onze Barfcalculator

Zo berekent u makkelijk de verhoudingen en de wekelijkse hoeveelheden die uw hond nodig heeft! meer...

Veelgestelde vragen

Wenst u nadere informatie over de - op de diersoort afgestemde - voeding van honden of katten? meer...


Wij zijn op Facebook te vinden
Bekijk onze Facebook pagina. meer...