VRAAG:
Mijn hond heeft een blaastumor en krijgt momenteel Piroxicam, daardoor zijn de nierwaarden slechter geworden (enigszins verhoogd). Volgens de dierenarts krijgt mijn teef k/d van hills nierendieetvoer, ze vreet het echter niet en ik ben niet echt tevreden met deze oplossing. Voorheen kreeg ze altijd barf, waarbij dit licht werd gekookt, omdat ze alleen pens en boekmaag rauw vreet. Op het net vindt men zoveel pré´s en contra´s, wel barf, geen barf. Wat kan ik mijn hond aan barf voeren om de nieren te ontzien?

ANTWOORD:
Geachte mevrouw H., Hartelijk dank voor uw vraag. U hebt absoluut gelijk, met het voer kan men een nierinsufficiëntie (verminderde nierfunctie), wat de ontwikkeling ervan betreft, verlangzamen resp. de waarden ook weer verbeteren. Belangrijk zijn een eiwit- (of proteïnearme) en fosfaatverminderde voeding.

Om de hond voldoende energie te geven, kunt u het vlees met rundvet mengen. De energie dient de hond meer via koolhydraten en vet dan via proteïnes te krijgen. Pens en boekmaag hebben gunstige proteïnewaarden, dat komt tegemoet aan de voorkeur van uw hond! Op onze homepage kunt u zich informeren over de afzonderlijke producten en de analytische samenstelling ervan. Belangrijker is het fosfaatgehalte. Bij een nierinsufficiëntie is de P-uitscheiding gestoord en P stijgt daardoor in het bloed. U dient geen botten te voeren, omdat er naast het hoge calciumgehalte ook veel fosfaat in voorkomt.

Calcium dient u in de vorm van calciumcarbonaat of calciumnitraat aan te vullen, deze binden bovendien nog het fosfaat! Het is ook bijzonder belangrijk dat honden met nierziekten veel drinken. Men dient echter in geen geval met zoute bouillon of met zout de dieren te animeren om te gaan drinken, soms helpt een scheutje melk in het drinkwater. Groente met een hoog gehalte aan carotine (gele, rode, groene groente) dient u in grotere hoeveelheid te voeren, zwavelrijke levensmiddelen (broccoli, fruit) en plantaardige oliën dienen te worden gemeden. De nierwaarden en ook de fosfaatwaarde in het bloed dient u regelmatig bij uw dierenarts te laten controleren. Daaraan kan men ook controleren of deze omstelling van het voer lukt. Ik wens u het beste met uw hond. Kan de hond eigenlijk niet aan de blaastumor worden geopereerd?


5 % waardebon bij aanmelding voor de nieuwsbrief


Starthulp voor een begin met BARF

U wilt in de toekomst Uw trouw viervoeter volgens de BARF-methode voeden, maar U weet niet precies hoe?? meer...

Nieuw, onze Barfcalculator

Zo berekent u makkelijk de verhoudingen en de wekelijkse hoeveelheden die uw hond nodig heeft! meer...

Veelgestelde vragen

Wenst u nadere informatie over de - op de diersoort afgestemde - voeding van honden of katten? meer...


Wij zijn op Facebook te vinden
Bekijk onze Facebook pagina. meer...